Jaki miód jest odpowiedni dla diabetyków?

Jaki miód jest odpowiedni dla diabetyków?

Jaki miód jest odpowiedni dla diabetyków? czy ty masz cukrzyce? Zastanawiasz się więc, czy można (od czasu do czasu) spożywać naturalny miód? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Czy te produkty są zdrowe dla osób z cukrzycą? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Cukrzyca: podstawowe założenia dietetyczne

Jaki miód jest odpowiedni dla diabetyków?
Jaki miód jest odpowiedni dla diabetyków?

Codzienne życie osób z cukrzycą nie jest łatwe. Aby kontrolować tę chorobę, należy stosować między innymi leki lub insulinoterapię. Codzienne menu jest również bardzo ważne dla Twojego zdrowia i ogólnego samopoczucia. Dlatego osoby z cukrzycą powinny otrzymać szczególną opiekę dietetyka. Najlepsi eksperci w branży muszą przeanalizować sytuację i wybrać odpowiednie menu z odpowiednimi witaminami, minerałami i optymalną liczbą kalorii. Ważne jest również, aby w jadłospisie nie znalazły się produkty, które uszkadzają i zaostrzają skutki tej dokuczliwej choroby. Właściwe zabiegi na tym poziomie powinny skutkować m.in. obniżeniem poziomu cukru we krwi. oraz wartości hemoglobiny glikowanej, cholesterolu i triglicerydów. Eksperci zwracają uwagę, że stosowanie odpowiedniej diety może obniżyć ciśnienie krwi. W rezultacie osoba powinna czuć się lepiej. Dzięki temu możesz normalnie pracować w życiu prywatnym i zawodowym. Ale to nie wszystko. Właściwa dieta może zmniejszyć otyłość. Opłaca się zrzucić dodatkowe kilogramy, aby cukrzyca nie kosztowała zbyt wiele. Profesjonalny dietetyk powinien zapisywać cztery do pięciu posiłków każdego następnego dnia. Ważne jest, aby jedli mniej więcej w tym samym czasie. Ważne jest również, aby ilość spożywanych węglowodanów była względnie stała. Eksperci Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zalecają, aby węglowodany stanowiły około 45% wartości energetycznej całej diety. Idealnie powinny to być złożone elementy, które są stosunkowo bogate w błonnik pokarmowy. Nie możemy zapomnieć o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym (prawdopodobnie umiarkowanym). Jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą. Odradza się produkty o stosunkowo wysokim indeksie glikemicznym.

Z czego zrobiony jest miód?

Oczywiście przyzwoity (naturalny) miód jest bardzo zdrowy. Eksperci podkreślają, że zawierają one wiele właściwości korzystnych dla funkcji organizmu. i w różnych dziedzinach. Miód stosuje się profilaktycznie lub gdy walczymy z grypą lub przeziębieniem. Mleko zawierające ten produkt i czosnek jest doskonałym lekarstwem na problemy z gardłem. Ale czy diabetycy mogą spożywać te produkty? Oczywiście mówimy tu tylko o najlepszych, naturalnych rozwiązaniach (podróbki wykonane przez człowieka zawierają dużo cukru, barwników itp. i często są bezskuteczne). Warto zauważyć, że przyzwoity produkt z tej kategorii zawiera około 80% cukrów prostych (reszta to woda). To uczciwa kwota. Z drugiej strony eksperci medyczni zalecają maksymalne ograniczenie spożycia produktów bogatych w tzw. cukry proste. Musisz między innymi unikać szerokich łuków wszelkiego rodzaju słodyczy. Co jeszcze jest ważne? Warto podkreślić, że składniki zawarte w miodzie silnie wpływają na wahania poziomu cukru we krwi. To również nie jest wskazane w tym przypadku…

Jaka jest wartość indeksu glikemicznego?

Ten aspekt warto również sprawdzić podczas analizy problemu. Okazuje się, że indeks glikemiczny miodu naturalnego jest średni do wysokiego. Dlatego spożywanie takich produktów nie jest wskazane… zwłaszcza miód naturalny o wysokim indeksie glikemicznym. Dzieje się tak dlatego, że powoduje między innymi dramatyczny wzrost poziomu cukru we krwi. To samo ze stosunkowo dużymi wyrzutami insuliny. Następnie poziom glukozy we krwi gwałtownie spadł poniżej poziomu wyjściowego. To są złe zachowania dla osób z cukrzycą. Dlatego bądź bardzo ostrożny przy zakupie i spożywaniu tych produktów.

Co wybrać?

Jeśli go nie potrzebujesz, nie kupuj miodu. Niestety produkty te nie są zalecane dla diabetyków. Mają wiele właściwości prozdrowotnych, ale w tym przypadku mogą nasilać objawy. Należy szczególnie uważać na miody naturalne o wysokim indeksie glikemicznym (w miarę możliwości z dala od sztucznych produktów). Eksperci zwracają uwagę, że można wybrać miód akacjowy. Dzieje się tak, ponieważ indeks glikemiczny tych produktów jest stosunkowo niski. Również stosunek fruktozy do glukozy jest wyższy (w porównaniu z innymi rodzajami miodu). Należy to jednak dokładnie skonsultować z lekarzami i dietetykami. Jeśli koniecznie chcesz kupić miód, spójrz na słoik i pozwól profesjonalistom ocenić jego jakość, zawartość itp. Czasami lekarze zezwalają na stosowanie tych produktów tylko w przypadku niskiego poziomu cukru we krwi.